reede, 22. august 2014

Tarvo Sõmer - jooks kulges üllatavalt valutult

Olin stardis ka eelmisel aastal, siis läbisin 10 km ajaga 59.41.
Sel aastal võtsin eesmärgiks joosta alla tunni. Kuna teadsin juba kevadel, et tulemas on erakordselt töine suvi, siis pelgasin pisut, kas suudan püstitatud eesmärki täita. See, et suvi tuleb ka väga palav, oli asjaolu, mida ma ette ei teadnud. Viimane oli ka peamine põhjus, miks treeningute põhimaht langes aprilli-maisse. Juunis jäid töö tõttu ja juulis palavuse tõttu harjutuskorrad hõredaks. Aga augustis õnnestus taas enam-vähem normaalselt treenida.

16. augusti õhtul siiski väga ei närveerinud. Kinnitasin numbri rinnale ja kuigi olin registreerunud ajavõtuta distantsile, siis poetasin end esimesse, ajavõtuga stardigruppi. Põhjus oli pragmaatiline- kuna eelmisel aastal startisid nii jooksjad kui ka kõndijad koos, siis panin tähele, et ligi kaks esimest kilomeetrit kulus mul „jõnksutades“, et aeglasemalt liikujatest mööduda, siis sel aastal, valides kiirema stardigrupi, lasin teistel muretseda, kuidas minust mööduda. See taktika töötas ja sain kogu distantsi läbida omale sobivas tempos.

Jooks kulges üllatavalt valutult, kui möödund aastal tekkis mul kuuenda kilomeetri alguses raske moment (tingituna alguse tempomuutustest ja alateadlikust soovist viiendal kilomeetril kesklinnas, rahva vahel, end tegelikkusest parema jooksjana näidata), siis sel aastal suutsin valitud tempos lõpuni püsida. Ka õnnestus peale Vee tänava tõusu kenasti lõpuni kiirendada. Alles finisikella alla jõudes ja nähes aega 1.06.22(5 min tuleb teise stardigrupi tõttu maha arvata), sain aru, et eesmärk jäi üsna napilt täitmata. Enesetunne ütles, et jõudu jäi kõvasti üle ja minut-kaks oleks rajal kindlasti suutnud kiirem olla. Kogemustest jäi puudu. Algaja asi.

Kokkuvõttes võib üritusega igati rahul olla. Inimesed ümberringi olid silmnähtavalt õnnelikud ja see on kõige olulisem. Järgmiseks aastaks veksleid veel välja ei anna, aga kui vähegi võimalik üritan kindlasti stardis olla. Igal juhul korraldajatele suur tänu, selle Rakverele ja kõigile meile nii olulise spordisündmuse eest.

                                                                                                                                         Tarvo Sõmer

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar